logo

Slutsåld

Skriv ut

Mat och kultur i Toscana

Italien förknippas ofta med god mat och vin av olika slag men också med vackra städer. I den här resan kombinerar vi båda och kryddar med en matlagningskurs för vår grupp. Att resan ligger i slutet av oktober kan skrämma en del men då bör man veta att oliver, kastanjer och tryffel är högaktuella just då. Resan är lite annorlunda mot vad vi brukar erbjuda men vi tror att just aktivitet inom resans ramar kommer att locka, vi tror på Italien och Toscana!

Dag 1

Den här dagen ägnar vi oss åt att ta oss från hemorten och till flygplatsen. När vi landat i Italien står en buss och väntar på oss för färd till den fina och kända kurorten Montecatini Terme. Här får vi våra rum på Grand Hotel Nizza et Suisse och installerar oss innan vår gemensamma middag.

Dag 2

Efter frukost kommer vi tillsammans med en lokalguide att beskåda några av medeltidens mest kända monument. På torget Piazza del Duomo – som allmänt kallas Campo dei Miracoli, d.v.s. ”mirakelfältet”
finns katedralen, baptisteriet och det lutande klocktornet. Det här är ett av världens mest besökta historiska attraktioner. Tornet är staden Pisas absoluta symbol. Det började luta redan innan det var färdigbyggt; tittar man noga så syns det att man försökt räta upp lutningen i den översta sektionen. Man började bygga år 1173, och ca 200 år senare stod det klart. Vi besöker också den charmiga staden Lucca. Den historiska stadskärnan omges av en 4 km lång stadsmur och här finns intressanta byggnader och fina torg. En mycket känd person som föddes här 1858 var Giacomo Puccini. Man behöver inte vara operafantast för att känna igen Tosca, Turandot och Madame Butterfly. Vi återvänder till hotellet för kvällens middag.

Dag 3

Vår dag kommer vi att tillbringa i en av Italiens vackraste städer – Florens. Vi tar tåget från Montecatini Terme in till stationen i Florens. Här väntar en lokalguide för att till fots, visa oss staden. Efter promenaden finns tid för både lunch och shopping innan vi återvänder med tåget.

Dag 4

En spännande dag väntar. Vi kommer att besöka en matfestival i Palaia som innehåller höstens läckerheter kastanjer, tryffel och det ”nya vinet”. Kastanjer är mycket populära i Italien under höst och vinter. I alla
städer finns grillar där man kan köpa heta och goda kastanjer. Tryffel finns som både svarta och vita under höst/ vinter, och har man aldrig smakat så är det dags nu, smaken kan inte beskrivas, den måste upplevas. Eftermiddagskaffet kan vi dricka i byn Vinci, Leonardo da Vincis födelseplats. Vi återvänder till vårt hotell och avslutar dagen med middag.

Dag 5

Idag ska vi jobba! Vi kommer att besöka en svenskägd gård, Poggio all`Olmo i byn San Pancrazio. Här visas familjens olivlundar och vi kommer även att få hjälpa till med skörden. Kanske vill man också köpa med sig en flaska olivolja. Vi serveras lunch med vin innan vi åker till hotellet igen. Kommer vi hem ”skaplig” tid kan den som vill åka med Funicolaren-linbanan upp till det medeltida Montecatini Alto med en fantastisk utsikt.

Dag 6

Vi ska bara åka en kort sträcka idag, till Monte Carlo. Inte till Monaco utan till en by nära Montecatini Terme. Under dagen ska vi laga italiensk mat, vad det blir är det ingen som vet ännu. Vi kommer att få prova vin och olivolja samt äta lunch. Efter kvällens middag är det dags att packa.

Dag 7

Efter frukost tackar vi för oss och låter bussen ta oss till flygplatsen igen för hemfärd. När vi kommer hem i vårt eget kök igen kan vi förhoppningsvis ta fram våra kunskaper i italiensk matlagning, om inte så har vi fina minnen kvar.